Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 16 maja 2024 04:18
Z OSTATNIEJ CHWILI:
Reklama
Reklama

Jak zrobić przedświąteczne zakupy i jak przechowywać jedzenie podpowiada poradnik "Jak nie marnować żywności"

Policz gości, przygotuj jadłospis, zrób listę zakupów, kupuj z głową, właściwie przechowuj produkty, a na stole wigilijnym potrawy serwuj w małych porcjach - radzą autorzy przygotowanego przed świętami Bożego Narodzenia poradnika "Jak nie marnować żywności".

Poradnik powstał w ramach współpracy Federacji Polskich Banków Żywności i platformy Shopee.

"W Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Choć dzieje się to na różnych etapach – począwszy od produkcji, przez przetwórstwo i dystrybucję, to jednak najwięcej jedzenia marnują sami konsumenci. Gospodarstwa domowe odpowiadają za 60 proc. wyrzucanej żywności" - czytamy w poradniku.

Jak zauważono w nim, jest to szczególnie widoczne w okresie świątecznym, kiedy ilość wyrzucanego jedzenia rośnie. "Kupujemy za dużo, w pośpiechu, nie zawsze mamy czas, aby zaplanować, co i w jakiej ilości kupić, chcemy, żeby każdy z gości znalazł na świątecznym stole coś dla siebie. W konsekwencji do naszych koszyków trafiają rzeczy zbędne, ze zbyt krótkim terminem przydatności, czy też takie, które już mamy w domu. Po Świętach odkrywamy, że w naszej lodówce nadal znajdują się olbrzymie ilości żywności - zarówno wigilijne potrawy, jak i produkty spożywcze kupione na zapas, bo +może się przydadzą+. Część z tych produktów trafi niestety do śmieci" - zauważają autorzy poradnika.

Według nich, aby tak się nie stało, należy zawczasu zaplanować zakupy, a także przygotować się do rozdania nadmiarowego jedzenia. Radzą jak to zrobić w 9 krokach.

Krok 1. Policz gości. "Planowanie to podstawa. Organizując przyjęcie u siebie, zacznij od zrobienia listy gości. Wiedząc, ile osób do Ciebie przychodzi, lepiej zaplanujesz produkty do kupienia" - czytamy. W poradniku radzą, że w sytuacji, gdy goście chcą przynieść jedzenie ze sobą, należy koniecznie ustalić z nimi, co to będzie i w jakich ilościach. "Dzięki temu będziesz mieć pewność, że niektóre potrawy nie zdublują się. Weź również pod uwagę, ilu będzie dorosłych, a ile dzieci – w końcu one zjedzą mniej" - zauważono.

Krok 2. Przygotuj jadłospis. "Gdy już wiesz, ilu osób spodziewać się w Święta, znajdź czas na zaplanowanie wszystkich potraw, które chcesz przygotować. Nie chodzi tu jednak jedynie o spisanie listy dań – zastanów się również, jakiej ilości każdej potrawy potrzebujesz. Jeśli na przykład Ty i Twoi goście planujecie przygotować więcej, niż jedno danie główne, nie licz na to, że każdy zje po 8 pierogów – część nie zje wcale, część sięgnie po połowę porcji, bo będą chcieli spróbować jeszcze innych dań" - czytamy.

Krok 3. Zrób listę. Autorzy poradnika radzą, by z pozostałych produktów stworzyć listę, biorąc pod uwagę, jakie ich ilości będą faktycznie potrzebne. Opracowana lista powinna zostać podzielona na 2 grupy. Pierwsza grupa to produkty z dłuższą datą ważności, które można kupić wcześniej (np. produkty suche typu cukier, mąka, kasza, kukurydza czy groszek konserwowy). "Takie zakupy możesz zrobić na spokojnie, zanim jeszcze w sklepach zacznie się przedświąteczna gorączka" - czytamy. Druga grupa to produkty świeże, do kupienia na 1-2 dni przed przygotowywaniem posiłków (np. ryby, warzywa, owoce). "Pamiętaj, żeby na liście umieścić również dodatkowe rzeczy, których będziesz potrzebować w czasie świąt, ale nie wchodzą one bezpośrednio w skład jadłospisu, na przykład napoje. Chodzi o to, żeby w czasie zakupów dokonywać tylko przemyślanych wyborów i wkładać do koszyka to, czego faktycznie potrzebujesz" - zaznaczono.

Krok 4. Zakupy z głową. "W okresie przedświątecznym ciężko jest się oprzeć pokusom. W sklepach gra radosna, świąteczna muzyka, na każdym kroku czekają na nas promocje oraz różne smakołyki. To kusi, aby kupować na zapas, albo więcej – bo może goście będą mieli na coś ochotę. Dlatego kupując produkty spożywcze zawsze korzystaj z listy. Nie ulegaj pokusie promocji, w szczególności, gdy są to produkty o krótkich terminach ważności, a Ty nie masz pewności, że rzeczywiście je zużyjesz. Kupując coś spoza listy zastanów się, kiedy i do czego dany produkt wykorzystasz" - czytamy.

"Jeśli masz taką możliwość, na zakupy przed samymi świętami wybierz się wcześnie rano, bądź późnym wieczorem, kiedy w sklepach jest zdecydowanie mniej osób. Ryzyko, że w tym czasie będzie mniejsza dostępność produktów, jest nieduże, bowiem sklepy w okresie przedświątecznym dbają o pełne zaopatrzenie, natomiast kupując w tych porach unikasz gorączkowej atmosfery, tłumów, możesz spokojnie zapytać obsługę, gdzie leżą konkretne, potrzebne Ci rzeczy, i nie ryzykujesz, że w irytacji, chcąc wyjść ze sklepu jak najszybciej, wrzucisz do koszyka zbędne produkty" - radzą w poradniku.

Krok 5. Właściwe przechowywanie. Autorzy poradnika wskazują, że to, jak przechowywane są produkty, jest niezwykle istotne. "Czy wiesz na przykład, że wszystkie liście sałaty należy umyć dokładnie jeszcze zanim włożysz ją do lodówki? Że ser żółty powinien być w szczelnym pudełku, bez kontaktu z innymi produktami żywnościowym, a dla wędlin najlepsze są szklane pojemniki? - czytamy. "Po powrocie z zakupów produkty warto ułożyć w lodówce we właściwy sposób, przekładając je do odpowiednich opakowań. Pamiętaj, że jedzenie o najkrótszym terminie powinno być na wierzchu, aby zostało wykorzystane jako pierwsze. Miej na uwadze, że w lodówce, w różnych miejscach panuje inna temperatura – możesz to sprawdzić w instrukcji obsługi bądź poszukać informacji w Internecie. Warzywa przechowywane w przeznaczonym do tego miejscu w lodówce przetrwają dłużej i nie spleśnieją, temperatura jest również niezwykle istotna w przypadku przechowywania mięsa czy ryb" - podano.

Krok 6. Przygotowanie potraw. "Stosuj się do zasady, że potrawy, które będą na wigilijnym stole, powinny być małych porcjach. Poszczególne dania i produkty możesz zawsze uzupełnić, gdy zacznie ich brakować. Przygotowując np. sałatkę, dodawaj majonez tylko do porcji, którą właśnie wystawiasz na stół. Dzięki temu pozostała część będzie mogła dłużej być przechowywana, jedzenie nie wyschnie, a poszczególne produkty wytrzymają dłużej, niż zmieszane w sałatce czy innych przekąskach" - radzą w poradniku.

Krok 7. Przygotowanie potraw do pakowania. "Przygotuj się na to, żeby po zakończonym świętowaniu rozdawać niezjedzone potrawy. Nie musisz w tym celu wcale kupować specjalnych pojemników, wystarczą ci słoiki, torebki strunowe, papier śniadaniowy, tacki czy pudełka po lodach. Rozejrzyj się po swojej kuchni, z pewnością znajdziesz w niej sporo pojemników, w które można zapakować jedzenie, które zabiorą ze sobą goście" - czytamy.

Krok 8. Zamrażanie. W poradniku wskazano, że pojemniki czy torebki strunowe sprawdzą się również do zamrożenia niektórych produktów, niezjedzonych w czasie świąt. "Zawsze zamrażaj potrawy w szczelnych opakowaniach, inaczej będą wysychać i tracić smak oraz swoje wartości odżywcze. Gdy wkładasz produkty do zamrażarki opisz je: zapisz datę pakowania produktu oraz co znajduje się w pojemniku. Możesz też dla ułatwienia dodać informację o tym, do kiedy maksymalnie dana rzecz może być w ten sposób przechowywana – wskazówki na ten temat znajdziesz w Internecie" - podano.

Krok 9. Dzielenie się. "Nadwyżką jedzenia można się również podzielić i w ten sposób uchronić je przed zmarnowaniem. Jeśli masz dobre relacje z sąsiadami, pomyśl o nich. Możesz też dać znać obcym osobom z Twojej okolicy – w Internecie, w social mediach, jest wiele grup, w których ludzie przekazują sobie nadmiarowe dobra, w tym nadwyżki jedzenia. Pamiętaj jednak, że dania, które stały na stole, między gośćmi, którzy być może dotykali ich swoimi sztućcami, nie nadają się do oddania innym" - informują autorzy poradnika.

Przypominają też, że coraz popularniejszym rozwiązaniem są jadłodzielnie. "Sprawdź na lokalnych grupach, gdzie w Twojej okolicy znajduje się punkt foodsharingowy – część jedzenia możesz zanieść tam. Zanim jednak to zrobisz, sprawdź, jaka żywność może trafić do jadłodzielni. Na pewno są to towary zamknięte, nieprzetworzone warzywa, owoce, pieczywo, zamknięte napoje czy suche produkty – kawa, herbata, kasza, ryż, a także słodycze" - czytamy. "Jeśli chcesz się z kimś podzielić jedzeniem, postaraj się to zrobić jak najszybciej – to Ty odpowiadasz za bezpieczeństwo przechowywania żywności i musisz pamiętać, że nie każdy produkt nadaje się do przekazania po kilku dniach, szczególnie, jeśli nie był przechowywany we właściwy sposób" - podkreślono.

"Do tego, aby nie marnować żywności, wiedzie kilka prostych kroków. Warto jednako nich pamiętać nie tylko w okresie okołoświątecznym, ale wprowadzić je na co dzień, co w efekcie zaowocuje zmianą nawyków i przyniesie nam wiele korzyści" - zauważają autorzy poradnika. (PAP)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Polecane
Solidna wygrana na NowowiejskiejCo się stało w PCAS-ieRodzinny piknik w MCK Za PilicąPółkolonie z MCK-iem – ruszyły zapisy!Uczczą patrona w PCASPrezes ZUS: w ciągu 30 lat średnia długość życia wydłużyła się o 7-8 latUOKiK: zarzuty dla spółek Vectra i Multimedia PolskaAch ta komunikacja... autobusowaPrzebudowa ulicy Długiej już niebawem!Komunikat o przerwach w dostawie prąduWypożyczalnia samochodów w Łodzi – przegląd dostępnych opcjiW Tomaszowie wystartowało nowe radio lokalne – RMF MAXX
Reklama
III RUNda Żubra III RUNda Żubra III RUNda Żubra 19.05.2024, Spała - Półmaraton biegowy i Nordic Walking Już 19 maja w Spale odbędzie się III edycja RUNdy Żubra, impreza biegowo-marszowa w ramach której rozegrane zostaną następujące dystanse i konkurencje:Start Główny:- Półmaraton biegowy  21 km( 2 pętle po 10,7 km)- Półmaraton Nordic Walking 21 km ( 2 pętle po 10,7 km)Start towarzyszący:- 5 km bieg- 5 km Nordic WalkingTrasa obydwu dystansów w 95% wyznaczona jest po leśnych duktach i ścieżkach Spalskiego Parku Krajobrazowego, a START I META znajdują się w centrum Spały na placu głównym. Zawodnicy rywalizują w kategoriach OPEN K/M i wiekowych K/M. Przygotowano następujące kategorie wiekowe: K/M20 (16-29lat), K/M30 (30-39lat),  K/M40 (40-49lat), K/M50 (50-59lat), M/K 60+.Do swoich startów zapraszamy również dzieci, które będą rywalizować w 4 grupach wiekowych:- dzieci do lat 7  - 300 m- dzieci 8-10 lat – 600 m- dzieci 11-13 lat – 1000 m- młodzież 14-16 lat -  1000 mNa zwycięzców podium w każdej kategorii wiekowej dziewcząt i chłopców czekają atrakcyjne nagrody, dodatkowo wszyscy uczestnicy startów dzieci wezmą udział w losowaniu nagród ze sceny.ZAPISY I REJESTRACJAWszystkich zainteresowanych startem w zawodach zapraszamy do rejestracji na stronie www.rundazubra.pl.Na wszystkich uczestników biegu czekają atrakcyjne pakiety startowe :Dzieci w pakiecie startowym otrzymują :- okolicznościową koszulkę biegu- komin biegowy- Kupon na pyszne lody od Carska Wieża- pamiątkowe drzewko do posadzenia od Nadleśnictwo Spała, Lasy Państwowe- numer startowy z chipem do pomiaru czasu- medal na mecieDorośli w pakiecie startowym otrzymują:-Numer startowy z chipem do elektronicznego pomiaru czasu-Gadżet z logo biegu- upominki od sponsorów- Kupon na Pasta Party w dniu 18.05 ( Zabujana Pizza Bar w Spale)- Pamiątkowy medal na mecie- Poczęstunek po biegu, owoce, woda, izotonik PASTA PARTYWszystkich półmaratonu i biegu na 5 km zapraszamy do udziału w bezpłatnym Pasta Party w sobotę 18 maja.O SPALESpała to miejscowość niewielka, ale za to z ogromną sportową historią. To tutaj znajduje się Ośrodek Przygotowań Olimpijskich, który wyszkolił już wiele pokoleń polskich czołowych lekkoatletów. Otaczające Spałę lasy stwarzają idealne warunki do uprawiania sportu, do tego wszechobecna cisza i spokój sprawiają że warto tu biegać i wypoczywać jednocześnie.Organizator imprezy:Be AlivePatronat Honorowy:Gmina InowłódzSponsor Główny:Bank Pekao S.A.Sponsorzy Strategiczni:Westlab, One OrganicData rozpoczęcia wydarzenia: 19.05.2024
Food trucki Food trucki Już od 17 do 19 Maja na Placu Kościuszki w Tomaszowie Mazowieckim zawitają Food trucki!Piknik rodzinny organizowany przez Sowa Events bedzie miał do zaoferowania mnóstwo atrakcji.Dla głodomorów przyjadą foodtrucki reprezentujące kuchnie z całego świata. Wśród serwowanych dań nie może zabraknąć: amerykańskich burgerów, hiszpańskich churrosów, frytek belgijskich, węgierskich langoszy, tajskiego padthaia oraz wiele innych przysmaków z różnych zakątków naszego globu.Dla spragnionych będzie przygotowana strefa orzeźwienia, czyli stoisko pełne dobroci. Serwujemy tam autorską lemoniada, zmrożoną granite i wiele innych.Między stoiskami będzie przygotowany specjalny food court gdzie zostaną porozkładane ławostoły, leżaki oraz parasole. Można więc śmiało zaprosić całą rodzinę i wygodnie spędzić czas zajadając się serwowanymi specjałami, słuchając przy tym przyjemnej muzyki.Będzie również mnóstwo atrakcji dla najmłodszych. Będzie stoisko z balonami i zabawkami oraz stoisko z watą cukrową. Bedą również przygotowane dmuchane zamki na których dzieciaki beda mogły spędzić radosne chwile skacząc i bawiąc sie w najlepsze.DODATKOWO I BEZPŁATNIE ZAPRASZAMY NA:SOBOTA:- 12:00 - 16:00 - Spotkanie z ulubionymi postaciami z topowej bajki o dzielnych pieskach! Szykujcie aparaty i szerokie uśmiechy :)NIEDZIELA: - 12:00 -12:45 - Koncert "JAK Z BAJKI" - uzdolnieni ludzie filmu, muzyki, teatru i animacji przeniosą Was w magiczny świat muzyki z największych hitów filmów animowanych! - 12:00 - 18:00 - Animatorzy do Waszej dyspozycji! - zabawy ruchowe, sportowe, skręcanie balonów, zabawy z chustą klanza, mini zajęcia plastyczne i wiele innych - nudzie mówimy STOP!- 12:00 - 18:00 (z przerwami) - Bańki mydlane w niecodziennym wydaniu - daj się zamknąć w giga bańce! - Warto zapomnieć o gotowaniu w domu tego weekendu. Warto zabrać rodzinę i cudownie spędzić ten czas z Food truckami. Kulinarne święto już od 17 do 19 Maja w Tomaszowie Mazowieckim.Data rozpoczęcia wydarzenia: 17.05.2024
Reklama
Reklama
Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki nieuciskające DEOMED Cotton Silver to komfortowe skarpetki zdrowotne wykonane z naturalnej przędzy bawełnianej z dodatkiem jonów srebra. Skarpety ze srebrem Deomed Cotton Silver mogą dzięki temu służyć jako naturalne wsparcie w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń stóp i nóg!DEOMED Cotton Silver to skarpety bezuciskowe, które posiadają duży udział naturalnych włókien bawełnianych najwyższej jakości. Są dzięki temu bardzo miękkie, przyjemne w dotyku i przewiewne.Skarpetki nieuciskające posiadają także dodatek specjalnych włókien PROLEN®Siltex z jonami srebra. Dzięki temu skarpetki Cotton Silver posiadają właściwości antybakteryjne oraz antygrzybicze. Skarpetki ze srebrem redukują nieprzyjemne zapachy – można korzystać z nich komfortowo przez cały dzień.Ze względu na specjalną konstrukcję oraz dodatek elastycznych włókien są to również skarpetki bezuciskowe i bezszwowe. Dobrze przylegają do nóg, ale nie powodują nadmiernego nacisku oraz otarć. Dzięki temu te skarpety nieuciskające rekomendowane są dla osób chorych na cukrzycę, jako profilaktyka stopy cukrzycowej. Nie zaburzają przepływu krwi, dlatego też zapewniają pełen komfort przy problemach z krążeniem w nogach oraz przy opuchnięciu stóp i nóg.Skarpetki DEOMED Cotton Silver są dostępne w wielu kolorach oraz rozmiarach do wyboru.Dzięki swoim właściwościom bawełniane skarpetki DEOMED Cotton Silver z dodatkiem jonów srebra to doskonały wybór dla wielu osób, dla których liczy się zdrowie i maksymalny komfort na co dzień.Z pełną ofertą możecie zapoznać się odwiedzając nasz punkt zaopatrzenia medycznegoTomaszów Mazowiecki ul. Słowackiego 4Oferujemy atrakcyjne rabaty dla stałych klientów Honorujemy Tomaszowską Kartę Seniora 
bezchmurnie

Temperatura: 9°CMiasto: Tomaszów Mazowiecki

Ciśnienie: 1020 hPa
Wiatr: 19 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Profilowana poduszka do siedzenia SEAT COMFORT Profilowana poduszka do siedzenia SEAT COMFORT Cena: Do negocjacjiZ pełną ofertą możecie zapoznać się odwiedzając nasz punkt zaopatrzenia medycznegoTomaszów Mazowiecki ul. Słowackiego 4Oferujemy atrakcyjne rabaty dla stałych klientówWygodna pozycja siedzącaOchrona przed napięciami mięśniowymiOdciążenie kręgosłupaSeat Comfort to idealne rozwiązanie dla osób szukających komfortu i prawidłowego ułożenia ciała podczas siedzenia. Dostosowująca się do ciężaru użytkownika pianka z pamięcią kształtu umożliwia właściwą pozycję i równomierne rozłożenie ciężaru ciała. Dzięki temu odciążony jest kręgosłup, co niweluje odczucie zmęczenia podczas czynności wykonywanych na siedząco. W zajęciu prawidłowej pozycji pomagają dodatkowe wyprofilowania pod uda.Poduszka uniwersalna ze względu na swoją elastyczność i możliwość dopasowania do miejsca, w którym jest stosowana. Idealna do wykorzystania w domu, pracy, samochodzie lub na wózku inwalidzkim. Spód wykonany jest z materiału antypoślizgowego, dzięki czemu poduszka nie przesuwa się i w przeciwieństwie do innych tego typu wyrobów, doskonale działa ze śliskimi powierzchniami (np. metal, tworzywo sztuczne).Wskazania: Profilaktyka w powstawaniu odleżyn, przeciążenie odcinka lędźwiowego kręgosłupa, choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa, wymuszona długotrwała pozycja siedząca.Przeciwwskazania: Nie stwierdzonoKonserwacja: Pianka z pamięcią kształtu nie nadaje się do prania. Pokrowiec zewnętrzny jest zdejmowalny i może być prany w temperaturze do 30°C/ 86°F. Ze względu na sposób transportu, poduszka po wyjęciu z opakowania może mieć "zapach fabryczny". Aby zniknął, przed pierwszym użyciem, wystarczy przewietrzyć poduszkę.Skład:Poduszka: 100% PUPoszewka (góra i boki): 93% poliester, 7% spandex, z uchwytem z bokuPoszewka (spód): 100% poliester z kropkami antypoślizgowymiWymiary: 45X 37X9cmGęstość: 45kg/m3
Reklama
Napisz do nas
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama